V znamení žltohlava

11. mája 2018, František Mathia, Príroda a krajina

Jednoducho, nedajú sa nevidieť. Ich žlté guľaté kvety svietia doďaleka. Na poryvy vetra odpovedajú pokyvovaním veľkých ťažkých hláv – akoby na znak súhlasu. Žltohlavy – pôsobivé, krásne dokonalé, impozantné zjavy flóry neskorej jari a leta.

Skupina žltohlavov na vlhkej lúke pri Hradisku

Rastú na vlhkých lúkach, pri potokoch, kde často sprevádzajú záružlie. Dorastajú do výšky až 70 cm, a medzi iskerníkovitými rastlinami patria k najmohutnejším. Pozoruhodnú veľkosť majú aj kvety – dokážu narásť do gúľ, ktoré sú podobné žltým ružiam, s priemerom až 5 cm.

Detail kvetu žltohlava s priemerom asi 4 cm

Zaujímavé je opeľovanie rastliny. Keďže pretlačiť sa pomedzi lupienky kvetov do ich jadra je pre bežných opeľovačov pomerne ťažké, úlohu hlavného prenášača peľu plní muška z veľkej skupiny kvetárok (známi škodcovia ovocia a zeleniny). Tie majú za úlohu rastlinu nielen opeliť, ale vo vnútri kvetu aj zniesť vajíčka. Larvy, ktoré sa z nich vyliahnu sa živia(parazitujú) práve na semenách žltohlava. Obidva organizmy (rastlina – hmyz) tak vzájomne spolupracujú vo vzťahu, ktorý sa nazýva mutualizmus – vzájomne prospešná spolupráca.

Do vnútra kvetu žltohlava sa ťažko prebíja

Rodový názov vznikol polatinčením staronemeckého troll – guľa s odkazom na výrazne guľovitý tvar kvetu. V niektorých krajinách sa označuje aj ako „kravská bylina“, pretože údajne podporuje dojivosť dobytka. Inde bol názov rastliny motivovaný stanovišťom výskytu (močaristé lúky) – žabie oko, kvetina ropuchy. Každopádne, či už žltohlavy boli alebo neboli využívané na spomínané účely pre hospodárske zvieratá, ako iskerníkovité rastliny, a za čerstva, sú jedovaté.

Žltohlav pri potoku so záružlím

Podobne ako na Slovensku, žltohlav je vo viacerých krajinách chránený. U nás aj v Česku bol zaradený medzi ohrozené druhy.

Žltohlavy pri Hradisku

Žltohlav je výraznou dekoratívnou rastlinou, ktorá sa v podobe farebných a tvarových kultivarov pestuje aj v našich okrasných záhradách.

Žltohlavy

Žiarivé kvety žltohlavov

Lúka posiata žltohlavmi

Neskorá jar s guľatými žltými lampiónmi na lúkach – aj taká je jej podoba v Tvarožnianskej doline –  jar v znamení žltohlava.