Založ si blog

O lesnej nymfe

Rozkvitajú lesné nymfy. Drobné, nenápadné, obývajúce vlhké, tienisté, machom a čučoriedím zarastené miesta smrekových lesov. Nemajú viac ako pätnásť centimetrov.  Kvety, či skôr kvet, lebo každá rastlina má len jeden, nesie vzpriamená byľ vyrastajúca zo vždyzelenej ružice listov. Tá dokáže prežiť aj drsné pomery zimy.  

Jednokvietok veľkokvetý – skupina pod starým jedľovo-smrekovým lesom v Tvarožnianskej doline, foto:František Mathia

Ľahko prehliadnuteľná (to kvôli veľkosti či skôr neveľkosti), nevšedná krása tejto neveľkej rastliny bola inšpiráciou pre jej najfantastickejšie ľudové názvy, od spomínanej lesnej nymfy (angl.: wood nymph), cez jednokveté potešenie (single delight), voskový kvet (wax flower), až po plachú pannu (shy maiden), betlehemskú hviezdu (star of Betlehem), svietnik sv. Olafa (St.Olaf´s candlestick) či dokonca žabiu lampu na čítanie (frog´s reading lamp).

Jednokvietok veľkokvetý

Jednokvietok veľkokvetý v Tvarožnianskej doline, foto: František Mathia

Po slovensky sa volá jednokvietok veľkokvetý, latinsky Moneses uniflora. Kvitnúť začína v našich podmienkach práve v tomto období, s optimom kvitnutia v mesiaci jún. Biely voskovitý kvet má päť okvetných lístkov, desať zaujímavo usporiadaných tyčiniek , v ktorých sa tvorí peľ so samčími pohlavnými bunkami a netypicky predĺžený piestik (zabraňuje samoopeleniu) s päťcípou bliznou (samičie orgány), ktorá zachytáva peľ.  Zaujímavosťou je opeľovanie rastliny pomocou sonikácie (buzz pollination) – vydávaním zvuku a vibrácií pomocou krídel určitého druhu hmyzu (niektoré druhy včiel, čmeliaky), čím dochádza k uvoľneniu peľu na telo opeľovača a jeho následné prenesenie na iný kvet (rastlinu). Nie je to až taká zriedkavá forma opeľovania, s obľubou ju praktizujú niektorí opeľovači na ľuľkovitých rastlinách (rajčiny, papriky) aj čučoriedkach, ale domáce včely takto opeľovať nedokážu.

Jednokvietok veľkokvetý-detail kvetu s tyčinkami a výrazným piestikom, foto: František Mathia

Kvet je – akoby na znak pokory – zádumčivo otočený „tvárou“ do zeme: možno preto jeden z názvov plachá, hanblivá panna. Má to však prozaickejší dôvod: pravdepodobnosť samoopelenia je pri takto otočených kvetoch je veľmi nízka. Na prilákanie toho správneho opeľovača rastlina vylučuje vôňu, trochu podobnú konvalinkovej. Dozrievaním semien sa dozrievajúci plod vzpriamuje. V tobolke – plode rastliny – je ukryté veľké množstvo semien s veľmi malou hmotnosťou, ktoré sa pri prasknutí plodu uvoľňujú do vzduchu a nechajú sa unášať vzdušnými prúdmi. Semená patria medzi najľahšie v rastlinnej ríši. Jedno váži len dve milióntiny gramu.

Jednokvietok veľkokvetý – skupina odkvitnutých jedincov s dozrievajúcimi plodmi-tobolkami, foto: František Mathia

Fíni (Fínsko je krajinou s hojným výskytom rastliny) považujú jednokvietok za najvzrušujúcejšiu a najpôsobivejšiu divo rastúcu rastlinu krajiny. Podľa tradícií severanov sa rastlina používala na liečenie chorôb očí, ba aj ako kozmetický prípravok na ich zvýraznenie. Všetko však vychádza z jej jemnej podoby s ľudským okom. V Severnej Amerike sa z jednokvietku varil čaj, ktorý býval často ochutený sladičom a labradorským čajom (vyrába sa z listov rododendronov). Nápoj  používali domorodé kmene na zmiernenie nachladenia, chrípky, pri kiahňach, poraneniach kože, ba dokonca pri rakovine. Pil sa aj ako prostriedok na dosiahnutie sily a šťastia. Viaceré národy užívali rastlinu na liečenie tuberkulózy.  Niektoré vedecké štúdie potvrdili antibakteriálne, antivirotické aj antimykotické účinky rastliny.     

Vo viacerých krajinách je jednokvietok veľkokvetý  predmetom ochrany. Napríklad v Česku je zaradený do skupiny kriticky ohrozených druhov.       

Zádumčivá krása, pokorná neha či tajomná hviezda a ešte všelijako inak by sa dali násobiť epiteta tejto rastlinnej krásky. Stačí ju len objaviť, pokorne, tak, ako to dokáže len ona, s hlavou sklonenou k zemi …      

Hrad Nedeca/Niedzica – nostalgická história aj prekliaty poklad Inkov

12.03.2024

Temnou nocou sa rozľahol srdcervúci výkrik ženy. Hrubé múry, otrasené prenikavým zvukom, sa zachveli; akoby na chvíľu stratili svoju stáročnú pevnosť a istotu. Sovy ukryté v hradnej veži nepokojne našuchorili perie, pootočili hlavy a vydali zo seba tajomný zvuk. Bezvládne telo letiace z okna dopadlo na okraj studne na nádvorí a skĺzlo sa do hlbočiny. Prekrásnu [...]

Na potulkách Tvarožnianskou dolinou. Krásne, liečivé, nebezpečné, jedovaté. Alebo o rastlinách trochu inak. III.

01.07.2022

Tajomná mandragora, krásu i smrť prinášajúci ľuľkovec, halucinogénny durman či čarodejný blen, ale aj významné agrokomodity: rajčiaky, papriky, baklažány, zemiaky, ba dokonca populárna petúnia, chutné a zdravé goji, to všetko a ešte ďaleko viac tvorí početnú čeľaď ľuľkovitých (lat.: Solanaceae) rastlín našej flóry. V latinskom názve tejto skupiny cítiť [...]

O medveďom cesnaku (ale nielen o ňom)

12.04.2021

Jarným lesom sa ozýva tlmené funenie, ktoré sem – tam prehluší praskanie popadaných konárov. Po dlhej zime je dosť nemotorný. Už po koľkýkrát kráča známym lesným chodníkom a stále sa snaží obozretne našľapovať. Zastane, obzerá sa, potom znova kráča. Ten jarný nepokoj ho trocha vyvádza z miery. Svoju prť však pozná dokonale: tu niekde by mal rásť starý [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

František Mathia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 226884x
Priemerná čítanosť článkov: 9454x

Autor blogu

Kategórie