Založ si blog

V znamení žltohlava

Jednoducho, nedajú sa nevidieť. Ich žlté guľaté kvety svietia doďaleka. Na poryvy vetra odpovedajú pokyvovaním veľkých ťažkých hláv – akoby na znak súhlasu. Žltohlavy – pôsobivé, krásne dokonalé, impozantné zjavy flóry neskorej jari a leta.

Skupina žltohlavov na vlhkej lúke pri Hradisku

Rastú na vlhkých lúkach, pri potokoch, kde často sprevádzajú záružlie. Dorastajú do výšky až 70 cm, a medzi iskerníkovitými rastlinami patria k najmohutnejším. Pozoruhodnú veľkosť majú aj kvety – dokážu narásť do gúľ, ktoré sú podobné žltým ružiam, s priemerom až 5 cm.

Detail kvetu žltohlava s priemerom asi 4 cm

Zaujímavé je opeľovanie rastliny. Keďže pretlačiť sa pomedzi lupienky kvetov do ich jadra je pre bežných opeľovačov pomerne ťažké, úlohu hlavného prenášača peľu plní muška z veľkej skupiny kvetárok (známi škodcovia ovocia a zeleniny). Tie majú za úlohu rastlinu nielen opeliť, ale vo vnútri kvetu aj zniesť vajíčka. Larvy, ktoré sa z nich vyliahnu sa živia(parazitujú) práve na semenách žltohlava. Obidva organizmy (rastlina – hmyz) tak vzájomne spolupracujú vo vzťahu, ktorý sa nazýva mutualizmus – vzájomne prospešná spolupráca.

Do vnútra kvetu žltohlava sa ťažko prebíja

Rodový názov vznikol polatinčením staronemeckého troll – guľa s odkazom na výrazne guľovitý tvar kvetu. V niektorých krajinách sa označuje aj ako „kravská bylina“, pretože údajne podporuje dojivosť dobytka. Inde bol názov rastliny motivovaný stanovišťom výskytu (močaristé lúky) – žabie oko, kvetina ropuchy. Každopádne, či už žltohlavy boli alebo neboli využívané na spomínané účely pre hospodárske zvieratá, ako iskerníkovité rastliny, a za čerstva, sú jedovaté.

Žltohlav pri potoku so záružlím

Podobne ako na Slovensku, žltohlav je vo viacerých krajinách chránený. U nás aj v Česku bol zaradený medzi ohrozené druhy.

Žltohlavy pri Hradisku

Žltohlav je výraznou dekoratívnou rastlinou, ktorá sa v podobe farebných a tvarových kultivarov pestuje aj v našich okrasných záhradách.

Žltohlavy

Žiarivé kvety žltohlavov

Lúka posiata žltohlavmi

Neskorá jar s guľatými žltými lampiónmi na lúkach – aj taká je jej podoba v Tvarožnianskej doline –  jar v znamení žltohlava.

Hrad Nedeca/Niedzica – nostalgická história aj prekliaty poklad Inkov

12.03.2024

Temnou nocou sa rozľahol srdcervúci výkrik ženy. Hrubé múry, otrasené prenikavým zvukom, sa zachveli; akoby na chvíľu stratili svoju stáročnú pevnosť a istotu. Sovy ukryté v hradnej veži nepokojne našuchorili perie, pootočili hlavy a vydali zo seba tajomný zvuk. Bezvládne telo letiace z okna dopadlo na okraj studne na nádvorí a skĺzlo sa do hlbočiny. Prekrásnu [...]

O lesnej nymfe

17.05.2023

Rozkvitajú lesné nymfy. Drobné, nenápadné, obývajúce vlhké, tienisté, machom a čučoriedím zarastené miesta smrekových lesov. Nemajú viac ako pätnásť centimetrov. Kvety, či skôr kvet, lebo každá rastlina má len jeden, nesie vzpriamená byľ vyrastajúca zo vždyzelenej ružice listov. Tá dokáže prežiť aj drsné pomery zimy. Ľahko prehliadnuteľná (to kvôli [...]

Na potulkách Tvarožnianskou dolinou. Krásne, liečivé, nebezpečné, jedovaté. Alebo o rastlinách trochu inak. III.

01.07.2022

Tajomná mandragora, krásu i smrť prinášajúci ľuľkovec, halucinogénny durman či čarodejný blen, ale aj významné agrokomodity: rajčiaky, papriky, baklažány, zemiaky, ba dokonca populárna petúnia, chutné a zdravé goji, to všetko a ešte ďaleko viac tvorí početnú čeľaď ľuľkovitých (lat.: Solanaceae) rastlín našej flóry. V latinskom názve tejto skupiny cítiť [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

František Mathia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 226415x
Priemerná čítanosť článkov: 9434x

Autor blogu

Kategórie